T.R., één van onze leden experimenteert ook maar al te graag met deze wonderpan. Het recept van een lekkere broccolischotel en een Zuiderse schotel om de zon in de camper te laten schijnen vind je hier : broccolischotel.pdf zuiderse_schotel.pdf
FLORIFLETTE IN DE OMNIAPAN In de Frans keuken bestaat er een klassieker, nl. de Tartiflette. Dit is een aardappelgerecht met kaas, Reblochon, en spek. Echter, in het stadje Florenville, in de Gaume, hebben ze er een variant op. Trouwens, elk jaar in oktober, houden de Florenvillenaren een Fête de Pommes de Terre, waar je deze creatie kan proeven. Het ligt eigenlijk voor de hand dat ze die variatie uitdachtten, ze hebben hun eigen patat, "Les plattes de Florenville", genoemd, een vastkokend, klein, purper patatje, en Orval, met zijn bier en kaas is vlakbij. Dus... Wat heb je nodig voor mijn versie ? Een 300 à 500 gr. aardappeltjes (vast- of zachtkokend, doet er niet toe, wat jij het lekkerst vindt) 150 gr. gerookt spek (grote blokjes, liefst een dikke snede die je zelf in blokjes snijdt. 1 grote (liefst witte) ajuin Olijfolie of boter Een dikke snede Orval-kaas, maar dit is nou het leuke, als je ergens in een streek bent, waar ze een lekkere kaas hebben die makkelijk smelt, ik denk aan Saint-Paulin, Gruyere, Fontina..., hou je niet in en experimenteer er op los. Bereiding Schil de aardappelen en kook ze gaar. Laat in een braadpan wat olijfolie warm worden en bak de piepertjes aan. Ze hoeven niet echt te bruine, juist aan alle kanten een beetje aangezet zijn, glanzend van de olie. Strooi er ui en de spekblokjes over en laat alles een beetje stoven, tot de ui zacht is en de spek zijn rauwe kleur kwijt is. Verdeel alles in de Omniapan. Ondertussen heb je man- of vrouwlief de kaas in piepkleine blokjes laten snijden. Deze verspreid je hier en daar tussen de aardappelen, duw ze er een beetje in. Vermijd de rand van de pan, want anders ga je straks schrobben. Deksel er op en een 15 à 20 minuten op het vuur, kleine vlam, tot de kaas mooi gesmolten is. Wij hebben er een paar sneden rauwe hesp van de Auvergne bij gegeten, maar eigenlijk is het een compleet gerecht. Niets houd je tegen er een frisse salade met tomaatjes bij te geven. Smakelijk !
Pastaschotel met luganega in de Omnia pan. Benodigdheden : 200 gr. Pasta (korte, bv. Spirelli) 1 bolletje mozzarella 400 gr. Luganega* als je in Italië bent, in Frankrijk makkelijk te vervangen door de chipolata aux herbes bv....en bij ons doet een gewone chipolata het ook goed.... 500 gr. pruimtomaatjes 1 witte ui 2 teentjes knoflook 1 blikje tomatenpuree Vers geraspte grana padano of parmegianno Kruiderijen naar smaak Bereiding : Maak een lekkere tomatensaus met de ui, knoflook, tomaten en puree. Kruid ze goed af. Kook de pasta gaar en giet af. Snij de worstjes in stukjes van 4 cm, en bak ze goudbruin in de olijfolie. Snij de mozzarella in schijfjes en dan nog eens middendoor. Meng de pasta met de tomatensaus. Verdeel de helft over de volledige Omnia pan. Verdeel de worstjes en de helft van de mozzarella erover en bedek met de tweede helft van het pastamengsel. Verdeel er de overige mozzarella over en bestrooi met de geraspte kaas. Laat 20 minuten tot een halfuur bakken. Smakelijk ! * Luganega is waarschijnlijk één van de oudste worsten van de wereld. Cicero en Apicius maakten er al melding van in hun geschriften. Ze komt voor in heel Italië, maar is oorspronkelijk van Lucania, het huidige Basilicata. Slaven zouden ze van daar meegebracht hebben naar het keizerlijke Rome, waar ze meteen geliefd werd. Ze is samengesteld uit hoofdzakelijk varkensvlees en iedere streek voegt er een eigen ingrediënt aan toe, kalfsvlees, rund en soms zelfs een beetje wild. De worst is niet te verwarren met de salsiccia die bekend staan om zijn typische venkelsmaak. Luganega is zowel vers, gerookt of gedroogd verkrijgbaar. Voor dit recept gebruik je de verse versie.