Op een camping kun je zo lang blijven staan als je wilt. Dat mag op de meeste camperplaatsen niet en is ook niet de bedoeling.
Het parkeren op een camperplaats of een parkeerplaats is van een totaal andere orde dan op een camping. Op een camping kampeer je, op een camperplaats parkeer je, zelfs al breng je daar de nacht door.
Voor 1 nacht.. soms blijf je er een dagje (of 2) staan.
Zet alle campers met de neus in dezelfde richting, zodat je niet met de zijdeuren naar elkaar toe staat. Privacy, weet je wel...
Als er lijnen uitgetekend staan, respecteer deze.
Hou liefst een paar meter tussen de campers, zowel omwille van de brandveíligheid, als voor de privacy. Soms kan het niet , en moet je je aanpassen aan de omstandigheden.
Hou je huisdieren bij je, en zorg dat ze geen overlast veroorzaken, ruim uitwerpselen op. Hou honden aan de lijn, is meestal verplicht door politie of gemeentelijk reglement, en niet iedereen is dol op honden.
Gebruik de camper binnen de bebouwde kom discreet, zonder hinder voor de buurt.
Grijs water, toilet en afval
Het chemisch toilet mag alleen op de daarvoor bestemde lozingsplaats geleegd worden. Geen toiletvloeistof gebruiken is, gelet op de geurtjes bij het legen, asociaal voor uw mede-camperaars.
Neem goed de regels in acht, teneinde het lozen en omspoelen van de toiletcassette zo hygiënisch mogelijk te laten verlopen. Gebruik enkel het water dat aangeboden wordt bij de loosput om je cassette uit te spoelen. Ga zeker niet de hals van de cassette onder de drinkwaterkraan houden. Is er geen water voorhanden bij de loosput, neem dan met een fles of jerrycan water aan de andere kraan om de cassette, op een afstand, om te spoelen.
Dit is niet het properste werkje, daar is iedereen zich goed van bewust, maar dat wil niet zeggen dat je de boel zo vuil moet achterlaten, dat diegene die na je komt misselijk wordt. Spoel de loosput even schoon en indien mogelijk, spoel achtergebleven toiletpapier en andere resten weg.
Afvalwater, ook afwaswater, zorgt o.a. voor ratten en ander ongedierte op camperplaatsen. Voor afvalwater hangt er een vuilwatertank onder de camper...
Lozen van afvalwater moet gebeuren op daartoe bestemde plaatsen en eventueel boven een riooldeksel, zeker niet ín waterlopen of in de berm.
Het afgieten van kookwater van de patatjes of pasta hoort in de gootsteen en niet in de bosjes, evenals groenten afval. De natuur is geen GFT. En etensresten hoe composteerbaar ook, trekken ongedierte aan.
Huishoudelijk afval moet meegenomen worden, tot ze op de daarvoor bestemde plaatsen gedeponeerd kunnen worden. Er zijn camperplaatsen in de volle natuur waar er doelbewust geen vuilbakken worden geplaatst, om te verhinderen dat de loslopende dieren uit de omgeving de vuilbakken komen leeghalen en daardoor iets kunnen opeten waar ze ziek kunnen van worden. Zie dit dus niet als een minpunt van de camperplaats en neem je afval mee.
Wordt er aan sortering gedaan, volgt dit dan ook op.
Het is niet omdat diegenen die voor je op de camperplaats was, het vuil heeft achtergelaten, dat jij dat ook moet doen. “Waarom zou ik het proper doen als mijn voorganger er ook zijn voeten heeft aan geveegd ?” is geen goede ingesteldheid. Als iedereen zo redeneert, zitten we binnen de kortste keren met vuilnisbelten i.p.v. mooie, nette camperplaatsen.
Kampeergedrag
Parkeren is niet kamperen. Dus geen luifel, stoelen en tafel buiten en niet BBQ ‘en. Dit mag alleen op plaatsen waar dit toegestaan is. Check je camper-app, als er staat “geen campinggedrag toegestaan”, hou je er dan ook aan. En dan nog, een camperplaats is en blijft geen camping. Als je dan toch iets buiten plaatst, hou het beperkt. Je luifel uitdraaien betekent op een camperplaats ook in veel gevallen dat je dan de plaats naast je inneemt, doe dat dus niet. Rol ook geen tapijt uit om je meubilair op te plaatsen.
Het is ook niet te bedoeling een wasdraad op te hangen en daar even een wasje te drogen, al leent het weertje zich op dat moment ertoe. Tegenwoordig vindt men veel wasmachines en droger op parkings van supermarkten. Als de wasmand echt uitpuilt, kan een dagje of twee camping een oplossing bieden.
Laat je overnachtingsplaats altijd netjes achter.
Soms, meer een uitzondering dan eerder regel is er een sanitaire blok op een camperplaats. Deze wordt meestal niet zo goed onderhouden als op een camping, dus laat ook deze voorziening netjes achter, zelfs al deden je voorgangers dat niet, zoals hoger reeds vermeld.
Gebruik een stroomgenerator als het echt niet anders kan. Ga je, in dat geval, dan ook wat afzijdig plaatsen. Ook als je gebruik maakt van een airco, realiseer je dan dat ook dit voor geluidshinder kan zorgen.
U kunt een parkeerplaats niet reserveren door er stoelen, keggen of snoeren achter te laten. (Ook niet voor eventjes).
Of je nu in een bebouwde zone staat of in de volle natuur, geniet van je muziek of het geluid van je televisie binnen je eigen gehoorsafstand. Dat geldt ook voor gesprekken op mooie zomeravonden buiten, niet iedereen is geïnteresseerd in je gespreksonderwerpen.
Het kan zijn dat er maar een bepaald aantal plaatsen zijn op de camperplaats die een electriciteitspunt aanbieden en dat er, als je toekomt, voor jou geen meer vrij zijn. Jammer ! Maar het getuigt van weinig fatsoen als je de stekker van een mede-camperaar uittrekt, om jouw stekker in te pluggen.
Veiligheid
Ga niet op een parkeerplaats langs drukke autowegen of in grote toeristische centra staan. Het is er erg onveilig.
Als je om één of andere reden twijfelt of het wel veilig is (buikgevoel, intuïtie), zoek dan een andere plaats. Rustig slapen doe je toch niet.
Als je even gaat wandelen of boodschappen doen, laat je laptop, camera, ed. niet in het zicht liggen. Laat ook geen venster openstaan, of zelfs maar op een kiertje.
Een tip ? Zelfs al heb je geen hond, hang een bordje “opgepast voor de hond” voor het raam. Of plaats een eetbak voor honden aan de deur. Alle kleine beetjes helpen.
Betaling
Niet alle camperplaatsen zijn gratis en soms wordt het staangeld opgehaald door de uitbater of door iemand van de gemeente. Het kan best dat je op doorreis bent, heel laat aankomt en/of heel vroeg vertrekt, zodat je de geldomhaling mist. Probeer dan een manier te vinden om toch te betalen. Een tip alleszins ? Voorzie je altijd van een aantal envelopjes. Contacteer bv. de uitbater per sms of per mail (deze gegevens zijn meestal te vinden op je camper-app) en zeg waar je het geld achterlaat. Is het een gemeentelijke camperplaats, ga even tot aan het gemeentehuis en steek de verschuldigde som in de bus. Voel je vrij er een klein briefje bij te steken met een bedanking. Dat wordt altijd geapprecieerd.
Een andere manier is, wel niet zonder risico, inderdaad, maar daar kan jij dan weer niet aan doen, is het verschuldigde bedrag aan een mede-camperaar geven, die wel blijft staan om te betalen.
Wees creatief : er is altijd een manier om je geld achter te laten. Het zijn per slot van rekening geen exuberante bedragen.
Denk eraan, het geld dat je betaalt, komt ten goede van de camperplaats.
Naar anderen toe…
Wees vriendelijk naar de andere gebruikers van de camperplaats. Steek de hand even op, zeg goedendag of wens hen smakelijk eten als ze net “aan den dis” zitten. Sociale controle op hele grote camperplaatsen is belangrijk, maak er gebruik van.
Sukkelt er iemand met de betaalautomaat ? Niet iedereen begrijpt de taal waarin de instructies staan, help een handje.
Zijn er problemen met plaatsen van de camper van een net aangekomen gast. Iedereen heeft het moeten leren. Bied je hulp aan!
Er zijn vroege vogels en er zijn nachtuilen… Laat elkeen in zijn eigen waarde : praat niet te luid en als je naar buiten gaat, sla niet met deuren, of het nu na middernacht is of bij zonsopgang.
Als je vroeg moet vertrekken, start dan de motor van de camper op het moment dat je echt wil voortrijden en laat hem niet minutenlang draaien. De lange slapers zullen je dankbaar zijn.
Hetzelfde geldt voor als je pas toekomt als je mede-camperaars al onder de wol liggen. Plaats je zo vlug mogelijk en manoeuvreer niet van plek naar plek. Maak enkel dat je recht staat, om te slapen. Een mooi plaatsje zoeken kan ’s anderendaags nog wel, en wie weet, komt er een pareltje van een plekje vrij door iemand die wegrijdt.
Veiligheid op de weg
Ga nooit rondlopen in de camper terwijl hij rijdt. Niet om even vlug naar het toilet te gaan, niet om iets te drinken te halen uit de koelkast.
Ga nooit een dutje doen terwijl de camper rijdt. Laat ook geen kinderen slapen in bv. de alkoof.
Maak kleine kinderen goed vast in hun autostoel en verzeker je er ook van dat deze stoel ook voldoende is vastgemaakt.
Maak huisdieren vast of hou ze in een bench, maak ook die bench vast.
Laat niets op tafels of aanrecht liggen, ook geen mooie bloemstukjes of fruitschalen met zuignappen. Het kleinste voorwerp kan een gevaarlijk projectiel worden bij het plots remmen.
Enkele filmpjes om te tonen wat plotseling remmen kan veroorzaken. Dit is niet voor gevoelige kijkers.